Probabil toți cei care au vrut la un moment dat să își achiziționeze un aparat de aer condiționat au întâlnit termenul de „inverter”. Dar oare ce înseamnă acesta mai exact și de ce aproape toți producătorii de aparate de aer condiționat se laudă cu acest avantaj dacă putem să îi spunem așa?

Tehnologia inverter ne ajută să reducem consumul de energie electrică în timpul utilizării aparatului de aer condiționat. Dar de ce? Ei bine, această tehnologie nu înseamnă nimic mai mult decât faptul că compresorul, componenta principală a acestui tip de aparate, are o viteză variabilă. La aparatele convenționale, cele fără inverter, compresorul porneste la viteză maximă în momentul în care temperatura din încăpere depășește o anumită valoare stabilită de utilizator și se opreste complet în momentul în care temperatura din încăpere scade la nivelul dorit. Acest lucru cauzează, bineînțeles, consumul ridicat de energie electrică al aparatului. Datorita economiei insemnate de energie electrica, exista unele tari care chiar au interzis comercializarea aparatelor de aer conditionat fara inverter.

Dar ce avantaje mai au aparatele de aer condiționat cu tehnologie inverter, pe lângă consumul scăzut energie electrică? În primul rând acestea se defectează mult mai rar și după o durată de funcționare mult mai mare datorită faptului ca compresorul nu este nevoit să pornească și să se oprească de fiecare data când temperatura crește sau scade. Acesta este tot timpul în stare de funcționare, fapt care reduce uzura.

Un alt avantaj al aparatelor de aer condiționat cu tehnologie inverter față de cele convenționale este acela că acestea sunt mai silentioase, deci înregistrează un nivel mult mai scăzut de zgomot decât cele tradiționale.

Initial, cand au aparut pe piata aceste aparate de aer conditionat cu inverter, pretul lor era mult mai mare decat al aparatelor clasice. De asemenea, si defectiunile lor erau destul de dese. Insa incepand cu anul 2010, datorita producerii in cantitati tot mai mari, pretul de achizitie a scazut foarte mult, astfel incat astazi toate aceste aparate cu inverter au un pret destul de apropiat de cel al aparatelor fara aceasta tehnologie. De asemenea, a fost imbunatatita si tehnologia de fabricare, astfel incat defectarea lor este tot mai rara.

Acum că știi toate informațiile necesare poți alege și singur între un aparate de aer condiționat cu inverter și unul tradițional, deși majoritatea modelelor din ziua de astăzi facilitează această tehnologie la un preț destul de accesibil.